Zeus – Η πρώτη Ελληνική διανομή Linux

Posted: 07/03/2010 in INTERNET, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Ετικέτες: , , , , , ,

Το ΖΕΥΣ είναι η πρώτη Ελληνική διανομή Linux. Αποτελεί κλώνο του Slackware, αλλά με πολλές βελτιώσεις για την υποστήριξη των Ελλήνων χρηστών, όπως την αναδημιουργία των init scripts, καθώς και νέους precompiled πυρήνες για workstation μηχανήματα. Επίσης, περιλαμβάνει πολλά εργαλεία για power users, όπως το Zebra για advanced routing, FreeSwan ipsec tunnels, το Open-nms για παρακολούθηση της δικτυακής κίνησης, το Ntop, το Mailscanner σε συνδυασμό με Sendmail, Sophos AV, Mrtg, Rdtool για γραφήματα, Sawmill log analyzers και πολλά άλλα ενδιαφέροντα εργαλεία. Το ΖΕΥΣ Linux περιλαμβάνει τα τελευταία χαρακτηριστικά της τεχνολογίας του Linux, μαζί με εύκολη διεπαφή για εγκατάσταση (Slackware με τη χρήση του BSD dialog). Η τελευταία σταθερή έκδοση Workstation είναι η ][ (2.0.0) και Server (3.0.0)

Zeus Linux Enterprise Server 3

To Zeus σχεδιάστηκε από την αρχή , δίνοντας μεγάλη βαρύτητα στην ασφάλεια και σταθερότητα του λειτουργικού συστήματος. Απευθύνεται σε εταιρίες, αλλά και έμπειρους χρήστες που θέλουν να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τις δυνατότητες του υπολογιστή τους για την προστασία του τοπικού δικτύου στο γραφείο ή στο σπίτι.

Χρησιμοποιεί τον kernel 2.6.16.3 (vanilla) με δυνατότητα κατά την διάρκεια της εγκατάστασης να μπορεί ο χρήστης να κάνει compile τον πυρήνα της αρεσκείας του.

Ο τελευταίος πυρήνας 2.6.19.2 συμπεριλαμβάνεται στη διανομή, πλην όμως δεν συνιστάται. Το μοναδικό patch που έχει περιληφθεί στον πυρήνα είναι η υποστήριξη του συστήματος αρχείων REISER4, καθώς τα τελευταία αποτελέσματα των δοκιμών (benchmarks) είναι πολλά υποσχόμενα.

Ο οδηγός εγκατάστασης του Zeus είναι απλός και βασίζεται στο BSD dialog (curses), και μέσω βημάτων σάς καθοδηγεί σε μία πολύ γρήγορη εγκατάσταση.

Στην αρχική εγκατάσταση το Zeus δεν εγκαθιστά γραφικό περιβάλλον GUI, αν και περιλαμβάνει ένα ειδικά διαμορφωμένο διαχειριστή παραθύρων που βασίζεται στο UDE (Unix Desktop Environment). Το UDE είναι ένας λιτός , ελαφρύς διαχειριστής παραθύρων, που σας παρέχει, μέσω μενού, οπτική διαχείριση σε διάφορες υπηρεσίες του λειτουργικού συστήματος σας, καθώς και πρόσβαση σε ένα web εργαλείο διαχείρισης του Zeus Server.

Το Zeus3 πρωτοπορεί έναντι τον περισσοτέρων διανομών που κυκλοφορούν, δίνοντάς σας για πρώτη φορά ένα λειτουργικό σύστημα που είναι μεταγλωτισμένο (compiled) εξ’ αρχής με την τεχνολογία Stack-Smashing protection,και όλα τα εκτελέσιμα αρχεία (binaries) είναι (linked) ως (Position Independent Executables).

Λέγοντας (Stack-Smashing protection) αναφερόμαστε σε τεχνικές για τον εντοπισμό (buffer overflows) στο (memory stack) των διαφόρων εφαρμογών εμποδίζοντας αυτές να χρησιμοποιηθούν ως σοβαρά (security vulnerability exploits).

(Position Independent Executables) είναι μια διαδικασία τον Binutils και του compiler του συστήματος GCC για τη παραγωγή εκτελέσιμων προγραμμάτων που είναι κάτι μεταξύ (shared library) και ενός κανονικού εκτελέσιμου.

Αυτό δίνει την δυνατότητα στα εκτελέσιμα αρχεία να συμπεριφέρονται σαν μια διαμοιραζόμενη βιβλιοθήκη (shared library) με αποτέλεσμα οι βασικές διευθύνσεις του αρχείου αυτού να είναι (relocatable). Με αυτό τον τρόπο ο πυρήνας μπορεί να μην επιτρέψει το (text realocation) αυξάνοντας δραματικά την ασφάλεια του συστήματος από κακόβουλες επιθέσεις (vunerability exploits).

Ένα από τα μεγαλύτερα προτερήματα του Zeus είναι η χρησιμοποίηση, κατά την διάρκεια της εγκατάστασης, του Enterprise Volume Management System, δίνοντας στο λειτουργικό σύστημα απεριόριστες δυνατότητες για την διαχείριση του storage. Το EVMS παρέχει ένα απλό ενωμένο σύστημα βασιζόμενο σε plugins για την διαχείριση όλων των διαδικασιών και διαφόρων τρόπων για την υλοποίηση σεναρίων αποθήκευσης δεδομένων πχ. Raid levels , LVM1, LVM2 κτλ.

Το EVMS αναγνωρίζει και συνεργάζεται με πάρα πολλούς τρόπους αποθήκευσης δεδομένων, καθώς και διάφορους διαχειριστές μονάδων (volume managers).

  • Αναγνωρίζει όλους τους τοπικούς δίσκους
  • DOS-style κατατμήσεις δίσκων
  • GPT κατατμήσεις δίσκων (κυρίως χρησιμοποιούνται σε IA-64)
  • S/390 κατατμήσεις δίσκων (CDL/LDL)
  • BSD κατατμήσεις δίσκων
  • Macintosh κατατμήσεις δίσκων
  • Linux MD/Software-RAID devices

Linux LVM volume groups and logical volumes (versions 1 and 2)Ένα επιπλέον χαρακτηριστικό του EVMS είναι η παροχή συμβατότητας με τα ήδη υπάρχοντα filesystems παρέχοντας μας πάνω σε αυτά extra δυνατότητες όπως

  • Bad Block Relocation
  • Linear Drive Linking
  • Generic Snapshotting

Όλες οι παραπάνω δυνατότητες υποστηρίζονται στα παρακάτω filesystems

  • Ext2/3
  • JFS
  • ReiserFS
  • XFS
  • Swap
  • OCFS2
  • NTFS
  • FAT

Η προστασία του Zeus από κακόβουλες επιθέσεις στηρίζετε στο (statefull firewall) που εγκαθιστάτε από την αρχή της εγκατάστασης, και η παραμετροποίηση του γίνετε μέσο του web περιβάλλοντος του Zeus Administrator , υποστηρίζοντας RED=Internet, GREEN=local network , ORANGE=DMZ , BLUE=Wireless, Interfaces.

Όταν το Zeus χρησιμοποιείτε σαν Mail server όλα τα mails περνάνε από τον έλεγχο του Mailscanner και του Clamav antivirus για την ανακάλυψη ιών, και από το Spamassassin για τον περιορισμό του spamming.

To Zeus περιλαμβάνει διάφορους τρόπους για την απομακρυσμένη επικοινωνία ιδιωτικών δικτύων (Virtual Private Networks)

Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία IPSEC, PPTP, OPENVPN. Για τον λόγω αυτό έχουν διαμορφωθεί πυρήνες πού υποστηρίζουν αυτές τις λειτουργίες, ή μπορείτε να διαμορφώσετε εσείς ανάλογα με τις ανάγκες σας, αφού τα κατάλληλα ipsec patches συμπεριλαμβάνονται στην διανομή.

Ένα σημαντικό προτέρημα του Zeus είναι η γρήγορη εγκατάσταση του σαν VPN server βασισμένος στο PPTP+Radius, δίνοντας την δυνατότητα να συνδέονται μέσο ενός MPPE encrypted tunnel απομακρυσμένoi υπολογιστές Windows ή Linux και έχοντας σαν τρόπο διαχείρισης των χρηστών έναν πανίσχυρο και ταχύτατο Radius server.

Ο apache server 1.3.37 συμπεριλαμβάνετε στην διανομή , και σαν δεύτερη επιλογή μπορεί να εγκατασταθεί και ό apache server 2.

Η δυνατότητες του Zeus δεν σταματάνε εδώ. Με την προκαθορισμένη εγκατάσταση του έχετε ένα πανίσχυρο version control server για την διαχείριση του κώδικα της εταιρίας σας ή του προσωπικού σας. Το Zeus σας προσφέρει δύο τρόπους διαχείρισης κώδικά, χρησιμοποιώντας το SVN ή το GIT πού χρησιμοποιείτε από την ομάδα ανάπτυξης του πυρήνα του Linux.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το Zeus για υπηρεσίες φωνής (Voice Over IP).

Το Open Source PBX Asterisk βρίσκετε στην διανομή, έχοντας γίνει compiled με Smash-stacking protection σας επιτρέπει να δημιουργήσετε το δικό σας τηλεφωνικό κέντρο παρέχοντας σας την μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια και υποστηρίζοντας μια μεγάλη γκάμα πρωτοκόλλων και (Voip Codecs).

Από την αρχή της δημιουργίας του ΖΕΥΣ Linux, προσφέρετε ένα σταθερό και ασφαλές σύστημα Linux για τους βετεράνους του UNIX, καθώς και ένα εύκολης χρήσης σύστημα για τους αρχάριους στον κόσμο του ελεύθερου λογισμικού. Η ιδέα είναι ένα σύστημα με βάρια γραφικά και πολύπλοκους installers, όχι να καταντήσει το Linux Windows. Η ομάδα του Zeus Linux είναι εδώ για να σα βοηθήσει να γίνετε κυρίαρχοι του λειτουργικού σας, να γνωρίζετε τι γίνετε πίσω από κάθε κλικ, πίσω από κάθε πάτημα πλήκτρου. Και θα το καταφέρει.

URL: http://www.zeuslinux.gr/

zeus-1

zeus-2

Σχολιάστε