Πολλά τα εμπόδια για ψηφιακή μετάβαση της Ελλάδας το 2012

Posted: 02/06/2010 in ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Ετικέτες: , , , , , ,

Σημαντικές προκλήσεις συναντά η χώρα μας στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, επισημαίνει έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία εκφράζει προβληματισμό για το κατά πόσον είναι εφικτός ο στόχος της ψηφιακής μετάβασης έως το 2012.

Το έγγραφο της Κομισιόν επισημαίνει ότι οι ελληνικές αρχές δεν έχουν χορηγήσει ακόμη καμία άδεια (αναλογική ή ψηφιακή), δεν έχουν ορίσει χώρους για πάρκα κεραιών και δεν έχουν λάβει αποφάσεις για το ψηφιακό μέρισμα. Η 15η αξιολογική έκθεση επισημαίνει, εξάλλου, την έλλειψη νομικού πλαισίου, δυσχεραίνοντας την ανάπτυξη νέων δικτυακών υποδομών, αλλά και τα χρονοβόρα προβλήματα εγκατάστασης κεραιών, τα οποία δυσκολεύουν τη λειτουργία ασύρματων δικτύων και δικτύων κινητών τηλεπικοινωνιών.


Σημειώνεται, εξάλλου, ότι η χώρα μας πρέπει να επιταχύνει το έργο για το δίκτυο οπτικών ινών (Fiber To The Home), καθώς οι σημερινές καθυστερήσεις δημιουργούν έντονο κλίμα αβεβαιότητας στην αγορά. Η ίδια έκθεση παρατηρεί μεγάλες καθυστερήσεις στην εκδίκαση προσφυγών κατά ρυθμιστικών αποφάσεων, δεδομένου ότι εκκρεμεί απόφαση για το ποιο δικαστήριο είναι αρμόδιο να εκδικάζει προσφυγές.

Η έκθεση, πάντως, καταγράφει συνεχιζόμενη αναπτυξιακή πορεία της ευρυζωνικής αγοράς, σηματοδοτώντας τη συνεχιζόμενη σύγκλιση της Ελλάδας με την υπόλοιπη Ευρώπη. Οι ευρυζωνικές γραμμές αυξήθηκαν σε 1.916.630 στο τέλος του 2009 (διείσδυση 17%). Η αύξηση αυτή είναι η τρίτη υψηλότερη μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. Ωστόσο, απουσιάζουν εντελώς τα σταθερά εναλλακτικά δίκτυα, καθώς η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ε.Ε. που το ποσοστό των ευρυζωνικών γραμμών μέσω τεχνολογιών εκτός DSL είναι σχεδόν μηδενικό.

Στην αγορά κινητής τηλεφωνίας η Ελλάδα παρουσίασε σημαντική αύξηση της διείσδυσης, η οποία βρίσκεται λίγο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (125% έναντι 122%). Αντίθετα, παραμένει χαμηλό το ποσοστό των συνδέσεων για την παροχή ευρυζωνικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο σε φορητό υπολογιστή μέσω κινητών δικτύων, αφού βρίσκεται μόλις στο 2% έναντι 5,2% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Στην αγορά σταθερής τηλεφωνίας διατηρείται η υψηλή συγκέντρωση, με τον ΟΤΕ να διατηρεί υψηλά μερίδια σε όλες τις κατηγορίες κλήσεων. Αντίστοιχα, τα ποσοστά των καταναλωτών που χρησιμοποιούν εναλλακτικούς παρόχους για εθνικές ή διεθνείς κλήσεις ή για απευθείας πρόσβαση στο δημόσιο τηλεφωνικό δίκτυο υπολείπονται σημαντικά των αντίστοιχων ευρωπαϊκών.

link

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s