Δέκα χρόνια από το ξέσπασμα του ILOVEYOU bug

Posted: 10/05/2010 in ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Ετικέτες: , , , , , , ,

Οι άνθρωποι που ασχολούνται με την ψηφιακή ασφάλεια για δέκα και πλέον χρόνια θυμούνται ακόμη με τρόμο την 4η Μαΐου 2000. Η ημέρα εκείνη έμεινε στην ιστορία ως η χρονική στιγμή που χτύπησε ο ιός ILOVEYOU, ο οποίος αποτέλεσε το έναυσμα για την ανάπτυξη του malware και το spam που γνωρίζουμε σήμερα. Η αφετηρία του ILOVEYOU εντοπίστηκε στις μακρινές Φιλιππίνες και συγκεκριμένα στον υπολογιστή ενός φοιτητή.

Ο 24χρονος τότε Onel De Guzman επρόκειτο να κάνει την πτυχιακή του στο πανεπιστήμιο και αποφάσισε να δημιουργήσει έναν ιό με χαρακτηριστικά που δεν είχαν εμφανιστεί μέχρι τότε. Ο De Guzman επέλεξε ως τίτλο του κακόβουλο email το ILOVEYOU, ενώ το attachment λεγόταν LOVE-LETTER-FOR-YOU (ερωτικό γράμμα για σένα). Μπορεί σήμερα αυτή η μέθοδος εξαπάτησης να φαντάζει αστεία, τότε όμως ήταν καινούργια κι ελάχιστοι άνθρωποι αντιστάθηκαν στον πειρασμό να δουν ποιος τους στέλνει ερωτική επιστολή. Τα αποτέλεσμα ήταν ότι μέσα σε 24 ώρες μολύνθηκαν περίπου 45 εκατομμύρια υπολογιστές ανά την υφήλιο.

Σε τεχνικό επίπεδο, η καινοτομία του ILOVEYOU ήταν ότι έμπαινε στο Address Book του Outlook κι έστενε νέα mail σε όλες τις καταχωρημένες διευθύνσεις. Έτσι, έγινε το πρώτο malware που κατάφερε να αυτο-διαδωθεί, δείχνοντας έτσι το δρόμο στο spam.

Εκείνη την εποχή ελάχιστοι είχαν antivirus κι αυτοί που είχαν σπανίως ανανέωναν τα signatures. Έτσι, η καταπολέμηση του ILOVEYOU αποδείχθηκε αρκετά δύσκολη, αν και τα προγράμματα ασφαλείας είχαν το σχετικό patch λίγες ώρες μετά την ταυτοποίηση της απειλής.

Δεν απαγγέλθηκαν ποτέ κατηγορίες κατά του De Guzman, καθώς οι Φιλιππίνες δεν είχαν τότε νομικό πλαίσιο για τη δίωξη του κυβερνοεγκλήματος.

e-pcmag.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s