Τι είναι το RSS; Πως το Χρησιμοποιώ;

Posted: 02/03/2010 in INTERNET, ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Ετικέτες: , , , , , , , ,

Το RSS (Really Simple Syndication) είναι ένα format ανταλλαγής περιεχομένου βασισμένο στη γλώσσα XML. Ενα κανάλι RSS αποτελείται από μία λίστα στοιχείων που περιέχουν ένα τίτλο καθώς και το σύνδεσμο προς την αντίστοιχη ιστοσελίδα.


Ουσιαστικά είναι ένας εναλλακτικός και πιο γρήγορος τρόπος ενημέρωσης μέσο του διαδικτύου. Υπάρχουν εκατοντάδες σελίδες που σας ενδιαφέρει η θεματολογία τους και κάθε φορά θα θέλατε να τις επισκέπτεστε για να ενημερωθείτε. Πράγμα πρακτικά αδύνατο. Για να επισκεφτείτε απλά και μόνο 50 σελίδες, όχι να διαβάσετε το περιεχόμενο, φανταστείτε πόσο χρόνο θα χρειαστείτε… το RSS έρχεται να σας λύσει τα χέρια.

Μερικά sites εκμεταλλεύονται το RSS για να «παραδίδουν» τους τίτλους των ανακοινώσεων στους επισκέπτες τους, που ίσως να μην έχουν τον απαραίτητο χρόνο για να κάνουν surfing και να εντοπίζουν το περιεχόμενο που τους ενδιαφέρει. Απο εκεί και πέρα αν κάποιος απο τους τίτλους είναι κάτι που σας ενδιαφέρει μπορείτε πάντα να επισκεφτείτε την σελίδα.

Είναι όπως τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Όλοι κάνουμε μια βόλτα σε κάποιο περίπτερο για να χαζέψουμε τα  πρωτοσέλιδα της ημέρας. Άν βρούμε κάτι ενδιαφέρον σε κάποια εφημερίδα, θα  την αγοράσουμε για να διαβάσουμε και το εσωτερικό της.

Για να μπορέσετε να κάνετε χρήση του RSS θα πρέπει να προμηθευτείτε ένα πρόγραμμα ανάγνωσης ειδήσεων (RSS reader). Το πρόγραμμα αυτό είναι ένα ειδικό λογισμικό στο οποίο προσθέτετε τις σελίδες RSS που σας ενδιαφέρουν και αυτό με τη σειρά του ελέγχει τις σελίδες αυτές και σας ενημερώνει διαρκώς για οτιδήποτε νέο. Αφού επιλέξετε πρόγραμμα ανάγνωσης  θα πρέπει να αποφασίσετε ποιο περιεχόμενο θέλετε να λαμβάνετε. Αναζητήστε στο Διαδίκτυο και στους αγαπημένους σας δικτυακούς τόπους τις σελίδες RSS που σας ενδιαφέρουν και γραφτείτε συνδρομητές.

Πως προσθέτετε μια σελίδα που σας ενδιαφέρει στο πρόγραμμα:

Για να προσθέσετε κάποιο από τα διαθέσιμα κανάλια κάποιας σελίδας στο πρόγραμμα της επιλογής σας δεν έχετε παρά να κάνετε δεξί κλικ σε κάποια από τις κατηγορίες που σας ενδιαφέρουν και στη συνέχεια να αντιγράψετε τη διεύθυνση στο αντίστοιχο πεδίο της εφαρμογής.

Κάποια άλλα προγράμματα μπορούν να εντοπίσουν αυτόματα τα feeds που περιέχονται σε διάφορες ιστοσελίδες. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε πάντα να διαβάσετε το εγχειρίδιο χρήσης που συνοδεύει την εφαρμογή της αρεσκείας σας.

Που θα βρείτε πρόγραμμα RSS:

Δωρεάν προγράμματα ανάγνωσης Ειδήσεων

Active Web Reader

FeedReader

FeedExplorer

SharpReader

GoogleReader

Αυτό το βίντεο Tutorial θα σας βοηθήσει να καταλάβετε την λειτουργία του GoogleReader

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s