Τι είναι τα Greeklish
Τα «Greeklish» αποτελούν ένα διαφορετικό τρόπο γραφής των ελληνικών κάνοντας χρήση του λατινικού αλφάβητου. Έχοντας τις ρίζες τους στο πρακτικό πρόβλημα της ανταλλαγής γραπτών μηνυμάτων σε περιβάλλοντα όπου η υποστήριξη της Ελληνικής γλώσσας ήταν περιορισμένη ή και ανύπαρκτη, τα «Greeklish» διαδόθηκαν με μεγάλη ταχύτητα.

Λόγω της έλλειψης κοινά αποδεκτού προτύπου για τη γραφή από ελληνικούς σε λατινικούς χαρακτήρες, μέσα από τη χρήση καθιερώθηκαν τέσσερις βασικοί τρόποι και συγκεκριμένα:

1. με βάση τη θέση των γραμμάτων στο πληκτρολόγιο,
2. με βάση την οπτική ομοιότητα των γραμμάτων και
3. με βάση τη φωνητική ομοιότητα των γραμμάτων
4. με βάση τα πρότυπα ISO 843-743 του ΕΛΟΤ.

Ωστόσο, ο τρόπος γραφής παρουσιάζει έντονη διαφοροποίηση από χρήστη σε χρήστη συνδυάζοντας παράλληλα περισσότερους του ενός από τους παραπάνω τρόπους με προσωπικές προτιμήσεις ή και συνήθειες. Έτσι, τα Greeklish αποτελούν έναν ιδιαίτερα ασυνεπή τρόπο γραφής.

Ένα εξαιρετικά χρήσιμο πρόγραμμα μάς έρχεται από το Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου. Το All Greek to Me!, είναι το πρώτο πλήρες σύστημα αυτόματης μετατροπής Greeklish σε ελληνικά, βασιζόμενο σε προηγμένα στατιστικά μοντέλα της Ελληνικής γλώσσας.

Δοκιμαστικά το ΙΕΛ / Ε.Κ. «Αθηνά σας προσφέρει σε αυτή την διεύθυνση μετατροπή Greeklish σε ελληνικά μέχρι 255 χαρακτήρες.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s