Ένα αεροδρόμιο… δράκος

Posted: 22/02/2010 in ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Ετικέτες: , , ,

Έχει μήκος δύο χιλιομέτρων, οι καμπύλες του θυμίζουν τη ράχη ενός δράκου…Ένα μεγαθήριο από ατσάλι και γυαλί, το οποίο επισκέπτονται κάθε χρόνο περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι. Αυτό το κτίριο, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, δεν είναι παλάτι ή μουσείο, είναι το τέρμιναλ 3 στο διεθνές αεροδρόμιο του Πεκίνου.

Δεν είναι βέβαια τα αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο τόσο επιβλητικά. Αντίθετα τα περισσότερα είναι τόσο ασήμαντα που σπάνια κάποιος ταξιδιώτης θυμάται την εικόνα τους αφού τα εγκαταλείψει.
Τα τελευταία χρόνια όμως, όλο και περισσότερες μεγαλουπόλεις παγκοσμίως ξοδεύουν υπέρογκα ποσά και προσλαμβάνουν διάσημους αρχιτέκτονες για να μετατρέψουν ένα απλό αεροδρόμιο σε μια αξέχαστη πύλη εισόδου – εξόδου για την περιοχή τους.

Αυτό παρατηρείται ιδιαίτερα στην Ασία. Χώρες όπως η Κϊνα και η Νότια Κορέα που επιθυμούν να επιδείξουν την ανωτερότητά τους στη νέα τεχνολογία δεν φείδονται χρημάτων για να αποκτήσουν αεροδρόμια – εθνικά σύμβολα. Συγκεκριμένα για την Κίνα βέβαια, ο υπερθετικός βαθμός τελεί εν αφθονία. Κατασκευάστηκε ένα αεροδρόμιο στο μεγαλύτερο υψόμετρο που έχει κατασκευαστεί ποτέ αεροδρόμιο. Δηλαδή, σε ύψος 4.436 μέτρων στο Θιβέτ, στην επαρχία Nagqu. Έργο αρκετά δύσκολο λόγω του ύψους και τους κλίματος, καθώς η μέση θερμοκρασία στην περιοχή είναι κάτω από το μηδέν, όλο το χρόνο.

Για να συνειδητοποιήσει κανείς πόσο ψηλά βρίσκεται το αεροδρόμιο αρκεί να σημειωθεί ότι θα το χωρίζουν από το Έβερεστ από την πλευρά της Κίνας – 5,200 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας – μόλις 764 μέτρα.

Το αεροδρόμιο αυτό είναι το έκτο στο Θιβέτ. Η Κίνα έχει ανακοινώσει ότι θα κατασκευάσει 97 νέα αεροδρόμια μέχρι το 2020, έτσι ώστε τα τέσσερα πέμπτα του πληθυσμού της να χρειάζονται το πολύ μιάμιση ώρα για να φτάσουν οδικώς σε ένα από αυτά.

Πηγή: forthnet.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s